Πρόσφερε αίμα

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ  ΝΑ ΧΤΥΠΑ.

πρόσφερε αίμαΓίνε και εσύ εθελοντής αιμοδότης στην τράπεζα Αίματος του Συλλόγου σου. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι: Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει να προσφέρουν όλοι τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ…

Ρολόγια που έγραψαν ιστορία

Ρολόγια υπάρχουν πολλά. Ρολόγια χειρός ακόμη περισσότερα. Γι αυτό, λοιπόν, είναι και το μόνο είδος ρολογιού που δε θα μας απασχολήσει εδώ. Ψάξαμε και εντοπίσαμε τα πιο διάσημα αλλά και τα κάπως… διαφορετικά ρολόγια του κόσμου.

 

Το πιο γνωστό.

Βig Βen rologi.jpgΈνα από τα πλέον διάσημα ρολόγια του κόσμου δεν είναι άλλο από το Βig Βen, το ρολόι-πύργος στη βορειοανατολική πλευρά του κοινοβουλίου της Αγγλίας, στο Λονδίνο. Η ακρίβεια του είναι φημισμένη. Το ύψος του φτάνει στα 96 μέτρα και η καμπάνα του, βάρους 13 τόνων,χτυπά ανά μια ώρα.

Το όνομα του είναι ουσιαστικά το όνομα που έχει δοθεί στην καμπάνα.Το πήρε δε από τον Μπέντζαμιν Χολ. που ήταν εργοδηγός όταν κατασκευάσθηκε, το 1858.0 πύργος του, χτισμένος σε βικτωριανό γοτθικό στυλ, κατασκευάστηκε μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το παλιό παλάτι του Westminister το 1834.. Είναι ο ψηλότερος πύργος με τέσσερα ρολόγια και καμπαναριό στον κόσμο. Οι τέσσερις πλάκες του ρολογιού έχουν διάμετρο επτά μέτρα και ο χάλκινος λεπτοδείκτης έχει μήκος τέσσερα μέτρα.0 ήχος της καμπάνας του μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιόφωνο του ΒΒC. Το ρολόι άρχισε να λειτουργεί στις 7 Σεπτεμβρίου 1859. ΙNFO:

• Λόγω εδαφικής ανωμαλίας, ο πύργος κλίνει προς τα Βορειοδυτικά κατά 220 χιλιοστά.

• Στη Βάση κάθε ρολογιού, είναι γραμμένη με επίχρυσα γράμματα η εξής φράση: «Ο θεός να σώζει τη Βασίλισσα μας, Βικτωρία Ι».

•Όταν συνεδριάζει το κοινοβούλιο, ένα φως ανάβει πάνω από το ρολόι.

• Το 2002, η καμπάνα του Βig Βen χτύπησε 101 φορές πριν και μετά την κηδεία της Βασιλομήτορος.μία φορά για κάθε χρόνο ζωής της.

 

 

Το πιο μεγάλο

Colgate Το μεγαλύτερο οκτάγωνο ρολόι στον κόσμο ανήκει σε εταιρεία και συγκεκριμένα στην COLGATE. Τοποθετημένο στις όχθες του ποταμού Hudson, στο Jersey City, είναι ορατό από τη δυτική πλευρά του Μανχάταν.Το Colgate Clock κατασκευάστηκε το 1924, για να αντικαταστήσει το προηγούμενο ρολόι της εταιρείας,που είχε κατασκευαστεί για τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας της, το 1906. Το σχήμα του το οφείλει στο οκτάγωνο σαπούνι της εταιρείας τότε. Η επιφάνεια του αγγίζει τα 700 τ.μ., ενώ ο λεπτοδείκτης τα 15 μέτρα περίπου.Η ακρίβεια του στην ώρα είναι του λεπτού, θεωρείται σήμα-κατατεθέν της πόλης και παρόλο που στη δεκαετία του ‘80 το συγκρότημα επιχειρήσεων μεταφέρθηκε, το ρολόι παρέμεινε… απτόητο στη θέση του μέχρι και σήμερα.

Ιnfo:

• Το ρολόι της Colgate εμφανίζεται για 31 λεπτά στην ταινία Inside Man[2006],

• Λειτουργεί όπως τα κοινά ρολόγια τοίχου, μόνο που οι μπαταρίες του είναι τεράστιες και επαναφορτίζονται.

• Το ρολόι του 1906 που αντικαταστάθηκε από αυτό του 1924 μεταφέρθηκε στην Ιντιάνα και είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο οκτάγωνο ρολόι στον κόσμο.

 

Το πιο…απαισιόδοξο

Doomsday clock Το Doomsday clock σε ελεύθερη μετάφραση Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης δημιουργήθηκε το 1947 από το περιοδικό Bulletin of the Atomic Sciences και το πανεπιστήμιο του Σικάγο. Χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο του περιοδικού στο τεύχος Ιουνίου. Δείχνει πόσα «λεπτά» απέχει η ανθρωπότητα από την καταστροφή από πυρηνικό πόλεμο. Όταν πρωτοεμφανίστηκε, ο δείκτης της ώρας έδειχνε μεσάνυχτα, δηλαδή το σημείο μηδέν για το ανθρώπινο γένος, και ο λεπτοδείκτης έδειχνε εφτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Έκτοτε και για 55 χρόνια αποτελεί αναγνωρίσιμο σύμβολο του πυρηνικού κινδύνου. Η πρώτη κίνηση του ρολογιού έγινε το 1949. Τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Χάρρυ Τρούμαν, δήλωνε ότι έγινε πυρηνική έκρηξη στη Σοβιετική Ένωση και ο λεπτοδείκτης έσπευσε να μετακινηθεί. Έδειχνε πλέον τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Από το 2002 έως και σήμερα, έπειτα από 17 αλλαγές στην «ώρα»,ο λεπτοδείκτης δείχνει και πάλι εφτά λεπτά πριν το τέλος του κόσμου.

Info:

• Η ιδέα ανήκει στην καλλιτέχνιδα Martyl Langsdorf. Το «παρά εφτά» προέκυψε απλά για λόγους καλαισθησίας και δεν προβλεπόταν να κινηθεί. Το 1949 προέκυψε η κίνηση του λεπτοδείκτη, για να προσδώσουν οι εκδότες του περιοδικού έναν πιο δραματικό τόνο.

• Το 1991 ήταν η πιο ασφαλής περίοδος της ανθρωπότητας. Τότε το ρολόι έδειχνε 17 ολόκληρα λεπτά για το τέλος. Αντίθετα, το 1953 το ρολόι έδειχνε μόλις δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, αφού τότε οι δύο υπερδυνάμεις δοκίμαζαν τα νέα πυρηνικά τους όπλα.

• Σήμερα η διοίκηση του περιοδικού παρακολουθεί από κοντά όσα συμβαίνουν στη Β. Κορέα και τις πυρηνικές δοκιμές εκεί. Ανάλογα με τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης, ίσως χρειαστεί να ξανακουνήσει το λεπτοδείκτη του ρολογιού.

• Έχει εμπνεύσει πολλούς στίχους από διάφορους καλλιτέχνες, όπως ο Ozzy Osbourne και οι IRON MAIDEN.

 

 

Το πιο πολυδιαβασμένο:

«Το Εκκρεμές Του Φουκώ» «Το Εκκρεμές Του Φουκώ» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Ιταλός νομπελίστας και φιλόσοφος, Ουμπέρτο Έκο και εκδόθηκε το 1988. Τον τίτλο τον εμπνεύστηκε από το ομώνυμο εκκρεμές που κατασκεύασε ο Γάλλος φυσικός Λέον Φουκώ, το 1851. 0 Φουκώ πειραματίστηκε με το εκκρεμές προκειμένου να δείξει την τροχιά της Γης. Το ίδιο το εκκρεμές προϋπήρχε ως μηχανισμός από το 1656. όταν και ο Ολλανδός φυσιοδίφης Christian Huygens κατασκεύασε ένα ρολόι με εκκρεμές που διατηρούσε σταθερό βηματισμό. Αυτό το ρολόι έδινε την ώρα με ακρίβεια ενός λεπτού και αντικατέστησε τα μεσαιωνικά ρολόγια που είχαν απόκλιση ακόμα και μερικών λεπτών στη διάρκεια μιας ώρας. Ως προς το Βιβλίο, το θέμα του είναι οι θεωρίες συνομωσίας ανά τους αιώνες, καθώς επίσης και η διαρκής παρουσία τους με τη μορφή ψευδοθρησκειών. Προκάλεσε αίσθηση στην εποχή του, ενώ τελευταία επανήλθε στο προσκήνιο στις λίστες εβδομαδιαίων πωλήσεων βιβλίων, μετά την εμφάνιση του ανάλογου περιεχομένου Κώδικα Ντα Βίντσι.

Info:

• Το Εκκρεμές Του Φουκώ χαρακτηρίστηκε από πολλούς «ο Κώδικας Ντα Βίντσι για σκεπτόμενα άτομα»,παρόλο που γράφτηκε πάνω από μια δεκαετία πριν τον Κώδικα.

Ν.Ιωακειμίδου

Ελληνικό κόσμημα

 • Αρχαία Ελλάδα - Σήμερα
 • Ιστορία Ελ. κοσμήματος
 • Ο συμβολισμός της βέρας
 • Κοσμήματα Νεοελ/κης Τέχνης

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Την εποχή του Μυκηναϊκού πολιτισμού 1600 – 1100 π. Χ ακμάζει στις πόλεις –κράτη της Ηπειρωτικής Ελλάδας από τα ελληνόφωνα φύλα η μεταλλοτεχνία( χαλκός , ασήμι, κασσίτερος , χρυσός)και αναπτύσσεται ιδιαίτερα η τέχνη της Χρυσοχοΐας και η επεξεργασία των ημιπολύτιμων λίθων(σφραγιδογλυφία).
Πολλές ανασκαφές τάφων αποκαλύπτουν σκεύη της καθημερινής ζωής από χαλκό και ασήμι , εγχειρίδια και ξίφη με εμπίεστη διακόσμηση, αλλά κυρίως πληθώρα χρυσών κοσμημάτων, όπως αυτά που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους των ταφικών κύκλων Α και Β της Ακρόπολης των Μυκηνών.

 

Περισσότερα

Η ιστορία του ελληνικού κοσμήματος ανάγεται στα απώτερα χρόνια της προϊστορίας.
Αριστουργήματα εξαιρετικής λεπτότητας και τεχνικής ευρέθησαν στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου όπου άνθισε ο Μινωικός πολιτισμός , ενώ μας αφήνουν έκπληκτους τα ευρήματα των Μυκηνών, του πολιτισμού που διαδεχθεί τον Μινωικό και αποτέλεσε την βάση για την ανάπτυξη και εξέλιξη του ιστορικού ελληνικού πολιτισμού, που τροφοδότησε με αφηγηματικό υλικό τα Ομηρικά Έπη καθώς και την λογοτεχνία και την καλλιτεχνική εικονογραφία της αρχαιότητος.
Οι σύγχρονοι έλληνες τεχνίτες αργυροχρυσοχόοι και καλλιτέχνες συνεχίζουν να εμπνέονται και να δημιουργούν από τις καταπληκτικές περιγραφές του Ομήρου: όπως της ασπίδας του Αχιλλέως , τη ζώνη της Αφροδίτης , τα χρυσά εξαρτήματα των θυρών των ανακτόρων της Τροίας κ. λ. π.

Περισσότερα

Η επιλογή της Βέρας που θα…
συντροφεύει το δάχτυλο του δεξιού μας χεριού για πάντα είναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση.
Ποιος όμως είναι ο συμβολισμός της; Πότε καθιερώθηκε το συγκεκριμένο έθιμο και από ποιον; veres.jpg Καταρχάς, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του δαχτυλιδιού αρραβώνων και της Βέρας του γάμου.Το δαχτυλίδι αρραβώνων γεννήθηκε μετά τον 13ο αιώνα, όταν ο Πάπας Ιννοκέντιος ο Ρ διακήρυξε πως πρέπει να περνά μια περίοδος ανάμεσα στον αρραβώνα και το γάμο. Οι βέρες της γαμήλιας τελετής συμβολίζουν τον αρραβώνα,δηλαδή την υπόσχεση πως θα ακολουθήσει γάμος.

Περισσότερα

Το κόσμημα συνοδεύει τα σημαντικά στάδια της ζωής του ανθρώπου όπως τη γέννηση, το γάμο και τις σημαντικές εκδηλώσεις αγάπης. Η παράδοση της αργυροχρυσοχοϊκής τέχνης στην Ελλάδα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στην ελληνική μυθολογία δημιουργός της μεταλλοτεχνίας , εμφανίζεται ο Ήφαιστος , ο θεός της φωτιάς , ο ΄΄θεϊκός σιδηρουργός΄΄. Στο ολύμπιο εργαστήρι του κατασκευάζει μεγαλοπρεπέστατα έργα, όπως τη θαυμάσια ασπίδα του Αχιλλέα, το χρυσό θώρακα του Ηρακλή, το σκήπτρο και το θρόνο του Δία, το νυφικό διάδημα της Αριάδνης.

Περισσότερα

Μέταλλο - Κόσμημα

 • Όλα
 • κόσμημα
 • λίθοι
 • μέταλλο
 • ρολόγια
 • Προκαθορισμένο
 • Τίτλος
 • Ημ/νια