Δελτίο Τύπου

07 Μαρ 2018

Στη Γερμανία ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Λάρισας

Θέμα: Συμμετοχή του Συλλόγου σε πρόγραμμα ERASMUS +

Ο Σύλλογός Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Λάρισας (Σ.Α.Ω.Ν.Λ) εφαρμόζοντας το τρίπτυχο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ – ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ έχει ξεκινήσει από το 2007, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες , την προσπάθεια του Συλλόγου μας για ευρωπαϊκά προγράμματα, καθιστώντας τον ΣΑΩΝΛ τον μοναδικό επαγγελματικό φορέα του Νομού Λάρισας που χρηματοδοτήθηκε το 2017 από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS +.

Στα πλαίσια υλοποίησης του σχεδίου( τον Νοέμβριο 2017) 10 μέλη του ΣΑΩΝΛ με σχετικά νεαρή ηλικία και σημαντική μακροχρόνια εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων με την χρήση πολυτίμων λίθων και διαμαντιών, με σοβαρό κίνητρο για επιμόρφωση και μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών επισκεφτήκαν την Γερμανία στο Idar Oberstein. Για μια εβδομάδα φιλοξενήθηκαν στο Γερμανικό Ινστιτούτο πολυτίμων λίθων και διαμαντιών .Το θέμα του προγράμματος ήταν οι Σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας και ανάδειξης Πολυτίμων λίθων και Διαμαντιών.

Οι συμμετέχοντες καταρτιστήκαν, μέσω πρακτικών εργαστηριακών εφαρμογών, πάνω στους πολύτιμους λίθους – Gems.

1) Εκπαίδευση στις τρέχουσες τεχνικές επεξεργασίας χρωματιστών πολύτιμων λίθων και διαμαντιών και πρακτικές εφαρμογές αυτών.
2) Εκπαίδευση στον χρωματισμό, καθαρότητα και ταυτοποίηση των διαμαντιών.
3) Εκπαίδευση στις τροποποιήσεις χρώματος και σαφήνειας πολυτίμων λίθων, καθώς και την ταυτοποίηση τους με μικροσκοπικές και φασματοσκοπικές μεθόδους.
4)Εκπαίδευση στις εργαστηριακές μεθόδους ταυτοποίησης των επεξεργασμένων υλικών.
5) Εκπαίδευση στο Γερμανικό Μουσείο πολύτιμων λίθων και πολιτιστικές επισκέψεις στο Idar Oberstein.

Οι συμμετέχοντες επισκεφτήκαν το παγκοσμίου αναγνώρισης Χρηματιστήριο αγοραπωλησιών Διαμαντιών και Gems, Ιστορικά και Βιομηχανικά Μουσεία επεξεργασίας και παραγωγής Gems, εκθέσεις με παρουσιάσεις Gems από όλο τον Κόσμο.

Το πρόγραμμα διεκπεραιώθηκε με πλήρη επιτυχία και αξιολογήθηκε ως το πιο σημαντικό και εποικοδομητικό όλων των προγραμμάτων από το 2007. Καθοδηγητής όλων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Συντονιστής του προγράμματος Erasmus+ παρέμεινε ο κ. Χρήστος Γουργιώτης, Επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου.